Amenda de 3.000 de lei pe care o iei instant în trafic: nu are legătură cu regulile de circulație, e de bun-simț să fii atent când faci acest gest
Nu o dată ai văzut un șofer aflat în trafic, aruncându-și gunoaiele pe geamul mașinii și dacă nu te-a deranjat, află că acest gest care are legătură cu simțul civic îți poate aduce amenda de până la 3.000 de lei.
Ambalaje, chiștoace de țigară sau șervețele, multe dintre ele le vedem pe carosabil, iar de cele mai multe ori este vina unor șoferi. Cu toate că lipsa bunului-simț îi determină să facă acest gest, amenda pe care o riscă ar trebui să îi determine să se gândească de două ori înainte.
Foarte mulți șoferi consideră că pentru a nu primi amenzi de circulație, trebuie să respecte legislația prevăzută de Codul Rutier, însă comportamentul în trafic, poate fi, de asemenea, sancționat. Unele gesturi ale participanților la trafic le pot aduce amenzi usturătoare.
Acordarea priorității, respectarea limitei de viteză sau depășirea neregulamentară fac parte dintre greșelile din trafic pentru care șoferii acordă o atenție mai mare, însă renunță la a lua în considerare și a acorda atenție comportamentului pe care îl au în trafic.
Amenda de 3.000 de lei pe care o riști pentru un gest la volan
Cu toate acestea, Codul Rutier menționează și sancționează și aruncarea diferitelor obiecte pe geamul autoturismului atunci când te afli în trafic. Din aceeași categorie de prevederi, află că este interzisă și aruncarea chiștoacelor de țigară, un reflex destul de întâlnit printre șoferii fumători.
În afara faptului că dăunează mediului, acest lucru arată și o lipsă de respect la adresa celorlalți participanți în trafic, astfel că legea în vigoare pedepsește aceste gesturi. Potrivit Codului Rutier, șoferii care sunt prinși aruncând obiecte pe geamul mașinii riscă o amendă cuprinsă între 100 și 2.000 de lei.
Cu o sancțiune mai mare sunt pedepsiți șoferii care sunt prinși că aruncă pe geam țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse. Aceștia riscă o amendă cuprinsă între 300 și 3.000 de lei. Așadar, înainte de a porni la drum, cel mai bine este să ai un spațiu în mașină unde să colectezi deșeurile până la cel mai apropiat coș, precum și o scrumieră.